Inbrekers hebben de zomer in hun bol

Deuren en ramen op slot; ook bij hoge temperaturen

Inbrekers hebben de zomer in hun bol

Nu ons land eindelijk weer kan genieten van zomerse temperaturen, zwaaien overal de ramen en deuren open. Waakzaamheid is echter geboden. “Want gelegenheid maakt de dief”, waarschuwt  Joop van der Waal, expert bij de politie op het gebied van woninginbraak. “De politie wil er alles aan doen om inbrekers te pakken.  Maar vooral in het handelen van bewoners valt nog veel te verbeteren.”

Maak ze het niet gemakkelijk
Hoewel het najaar nog steeds het topseizoen is voor inbrekers, neemt het aandeel woninginbraken in de lente en zomer toe. Ook het aantal inbraken dat overdag plaatsvindt, stijgt. Van der Waal wijst erop dat er in deze periode kwaadwilligen zijn die achterpaden in woonwijken afstruinen op zoek naar openstaande ramen en deuren. Soms wordt het hen wel heel gemakkelijk gemaakt. Open achterpoorten, een ladder naast een raam of de huissleutel aan een spijkertje in de schuur.

 

Post op tafel?
Een ander makkelijk doelwit zijn natuurlijk de huizen waarvan de bewoners op vakantie zijn.  Veel mensen weten inmiddels wel dat het verstandig is om door de buren de post van de mat te laten halen. “Maar vraag hen dan ook om deze ergens uit het zicht neer te leggen”, adviseert Van der Waal. “Een grote stapel post op tafel laat ook weinig te raden over.”

 

Simpele tips
Zo zijn er volgens hem nog talloze andere voorbeelden. “Vermeld nooit in je voicemail dat je op vakantie bent. Laat de planten gewoon staan en schakel een tijdschakelaar in, zodat op gezette tijden het licht aanspringt. Veel mensen zien de vakantie ook als goede gelegenheid om de diepvries te ontdooien. Onverstandig, als de open laden of deur vanaf de straat te zien zijn.”

Bel de politie
In plaats van via social media wereldkundig te maken dat je op vakantie bent, benadrukt de politieman dat het wel goed is om de buren op de hoogte te stellen. “Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst 80 procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen”, benadrukt Van der Waal.

Politie belt aan
Om mensen te wijzen op het belang van hun eigen gedrag, vinden in heel het land zogenoemde Witte Voetjesacties plaats. Tijdens zo’n actie letten politieagenten op alle mogelijke opties voor inbrekers (Criminelen).   Als zij een situatie aantreffen waarin een inbreker gemakkelijk zijn slag kan slaan, laten ze een papieren ‘voetstap’ achter met de tekst ‘Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn’.  Naast deze actie voert Van der Waal met een aantal vrijwilligers soortgelijke acties bij woontorens. “We bellen dan aan bij bewoners om te kijken hoe gemakkelijk zij de hoofdingang voor onbekenden openen. Vervolgens wijzen we hen op de risico’s van hun gedrag. Want veel  inbraken kun je voorkomen door het gedrag van mensen aan te passen.” Meer over inbraak-beveiliging

Meer informatie
Bekijk het overzicht met tips waaraan u moet denken als u op vakantie gaat op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Naast deze maatregelen is het natuurlijk wel belangrijk dat uw woning aan een aantal veiligheidseisen voldoet. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen helpt u hierbij.
Meer informatie nodig?

Contact en vragen: