Stijging fatale woningbranden en slachtoffers

Afgelopen jaar vonden er 35 woningbranden plaats met 41 dodelijke slachtoffers! Dit is een flinke stijging ten opzichte van 2015 volgens onderzoek van de Brandweeracademie.

Brand in woonhuizen

De Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) verzamelt in samenwerking met de brandweerkorpsen en teams brandonderzoek, data over fatale woningbranden in Nederland. Aan de hand van vragenlijsten leveren zij gegevens over de fatale woningbranden. De respondenten worden benaderd op basis van informatie uit persberichten over fatale woningbranden.

Een fatale woningbrand is een brand waarbij dodelijke slachtoffers als gevolg van brand zijn te betreuren, die heeft plaatsgevonden in een gebouw met een woonfunctie of in een ander ‘woongerelateerd’object en die niet door opzet veroorzaakt is.

Brandbeveiliging wordt ernstig onderschat

De noodzaak van brandbeveiliging wordt vandaag de dag nog steeds ernstig onderschat. Woonhuizen zijn tegenwoordig beter beveiligd tegen inbraak dan tegen brand. Terwijl brand echt alles kan verwoesten wat je lief is. In iedere ruimte, ook in je slaapkamer, zou een brandmelder verplicht moeten zijn. Het is van levensbelang! Tijdens de slaap wordt je niet wakker van rook. Stikken in je slaap is toch het laatste wat je wilt? Toch gebeurt dit vaak genoeg. Dus daarom ons advies: Plaats vandaag nog rookmelders in iedere (slaap)kamer!

Hier zie je hoe razendsnel rook zich ontwikkeld. Veel sneller dan jij denkt!

Brand voorkomen

Onderhoud aan elektrische installaties is een must! Ben je met een verbouwing bezig of moet er iets gebeuren aan de installatie? Doe dit niet zelf, maar laat dit door een professional uitvoeren. Regelmatig komen onze service-monteurs bij mensen thuis waar kortsluiting is geweest of ondeugdelijke systemen worden aangetroffen. Zij zijn verbaasd over het geluk van mensen dat er nog geen brand is ontstaan.

Ook verlichting, adapters en laptopvoedingen zijn brandveroorzakers. Laat nóóit apparaten op stand-by staan!

Ons advies aan jou

  • Zorg dat er een vaste plek is voor de sleutels, zodat je deze bij brand direct bij de hand hebt.
  • CV-installatie en schoorsteen eens per jaar laten schoonvegen.
  • Apparaten nooit op stand-by laten staan.
  • Binnendeuren sluiten. Een brand verspreid zich minder snel met deuren dicht.
  • Maandelijks de rookmelders testen.
  • Blus een vlam in de pan met een natte deken of met de universele brandblusser.

 

Wat doe jij bij brand? Daar moet je nu over nadenken!

 

Meer tips en advies over brandveiligheid?
Aarzel niet om contact op te nemen via het onderstaande formulier.

Onze experts helpen je graag verder!

Laden…