112, daar voorkom je inbraak mee
20 juni 2014 
3 min. leestijd

112, daar voorkom je inbraak mee

Zorg dat u kunt zien en horen wat er gebeurt!

112, daar voorkom je inbraak mee”. Deze slogan zou iedere Nederlander volgens landelijke coördinator woninginbraken Rodney Bos  goed in zijn geheugen moeten prenten. Snel alarm slaan, maakt de kans om inbrekers te pakken immers aanzienlijk groter. “Hoe eerder bewoners 112 bellen, des te sneller de politie kan reageren. De politie is dol op boeven vangen, dus we komen echt met liefde langs…”

Naast het belang van goed hang- en sluitwerk, valt er volgens Rodney Bos nog een wereld te winnen rond het handelen van bewoners. Iedereen zet na het koken het gas uit of na het tanden poetsen de kraan. Maar de voor- en achterdeur op slot draaien, blijkt minder vanzelfsprekend. Vijf seconde werk,waarmee je volgens bos ‘een berg ellende’ kunt voorkomen. “Een inbreker heeft maar een minuut nodig om zijn slag te slaan, dus ook als je de wasmachine boven leeghaalt of de kinderen even naar school brengt; deuren op slot.”

Inbreker heeft maar een minuut nodig

Hoewel de winterperiode nog steeds het hoogseizoen voor inbrekers is, blijkt de zomer ook geliefd. “Een inbreker kiest een woning uit waar hij gemakkelijk binnen kan komen. De zomerperiode, met veel open ramen en deuren, is dus ideaal.” Naast het gemak  om de woning binnen te komen, is ook de afwezigheid van bewoners een belangrijke risicofactor. “De zomer , waarin mensen soms wel weken op vakantie zijn, biedt de mogelijkheid om ongestoord hun slag te slaan.”

Zorg voor een bewoonde indruk112, daar voorkom je inbraak mee

Volgens Bos is het voor inbrekers vaak eenvoudig om de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn. “Geen auto op de oprit, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan”, somt Bos op. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt. “Geef potentiële inbrekers de indruk dat u zo binnen zou kunnen wandelen.” Dat kan bijvoorbeeld door de buren te vragen om het huis in de gaten te houden, de post te verwijderen of hun auto uw inrit te parkeren. Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft. Een tijdschakelaar op de lamp, radio of tv zorgt ook ’s avonds de indruk wordt gewekt dat iemand in huis is.

Informeer uw directe buren

Het is altijd verstandig om directe buren te informeren over uw vakantie. 112, daar voorkom je inbraak mee
“Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen”, benadrukt Rodney Bos. Maar liefst 80% van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort, terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om te bellen. Dus schroom niet om bij verdachte situaties 112 te bellen. Deze op
roepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. “We komen liever een keer voor niks, dan dat een inbreker ontkomt omdat bewoners schromen om ons te bellen.”

Lees hier Beveiliging Tips & Advies Vakantie

Voor de thuisblijvers112, daar voorkom je inbraak mee

Ramen en deuren staan vaak open met het mooie weer. In de zomerperiode zijn insluipingen dan ook een veelvoorkomend probleem. Dat betekent dat
een crimineel uw woning binnengaat zonder te hoeven inbreken. Sluit daarom altijd alle deuren en ramen, vergeet ook niet om het wc-raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten. Ook al gaat u maar heel even boodschappen doen.

Wees u ervan bewust dat als u naar boven gaat om de was op te hangen of slechts even naar de buren gaat, de inbrekers zo binnen kunnen wandelen. Zorg dat u kunt zien en horen wat er gebeurt!

Lees hier Beveiliging Tips & Advies voor uw woonhuis

Wat geeft jou een gevoel van veiligheid tijdens je vakantie?

Laat het ons weten @EuropeSecurity.
Schrijf een review onderaan de pagina!

Contact en vragen:

[[form id=’1371′]]

Over de schrijver
Specialist in beveiliging. Kan er uren over vertellen. Passie voor de beveiligingstechniek. Maakt het simpel.
Reactie plaatsen