Camerabewaking met nieuwe videostandaard
26 januari 2013 
1 min. leestijd

Camerabewaking met nieuwe videostandaard

Camerabewaking met de nieuwe H.265 videostandaard halveert bandbreedte

De ITU, het gespecialiseerde telecommunicatieagentschap van de Verenigde Naties, heeft een nieuwe videostandaard goedgekeurd die veel efficiënter moet werken.De H.265-codec is de opvolger van H.264, dat volgens de ITU in 80 procent van alle webvideo’s wordt gebruikt. H.264 is ook een van de standaardcodecs die worden ondersteund door blu-rayspelers.Een full-hd video zal met de nieuwe codec ongeveer twee keer zo klein zijn. Als deze wordt gestreamed vergt dit dus ook veel minder bandbreedte.

Camerabewaking met de nieuwe H265 videostandaard halveert bandbreedte

“De nieuwe codec zal de druk op wereldwijde netwerken flink verminderen, waar video naar sommige schattingen meer dan de helft van de bandbreedte gebruikt”, schrijft de ITU in een verklaring.

Snelle groei

Het zal vermoedelijk nog even duren voordat H.265 echt gebruikt zal worden. TechCrunch schat dat over 1 à 1,5 jaar de eerste hardware zal verschijnen die de nieuwe standaard ondersteunt.

Vermoedelijk zal de techniek dan echter snel opkomen. Voordat de eerste iPad op de markt verscheen was slechts 10 procent van de webvideo’s in H.264-formaat. Sindsdien is dat gegroeid naar 84 procent.

De nieuwe codec opent mogelijk ook de weg naar het streamen van ultra-hd video’s. In 2013 brengen veel fabrikanten 4K-televisies op de markt, die een vier keer zo hoge resolutie hebben als full-hd modellen.

Voor het streamen van 4K-video’s is nu echter een supersnelle internetverbinding nodig. Met H.265 zou dat mogelijk moeten worden over een verbinding van 20 tot 30 Mbps. De gemiddelde internetsnelheid in Nederland is 8,5 Mbps.

Contact en vragen:

[[form id=’1371′]]

Over de schrijver
Specialist in beveiliging. Kan er uren over vertellen. Passie voor de beveiligingstechniek. Maakt het simpel.
Reactie plaatsen