Camera's van bedrijven moeten verder kijken dan eigen pand
23 juni 2009 
0 min. leestijd

Camera's van bedrijven moeten verder kijken dan eigen pand

Winkeliers en andere ondernemers die camerabeveiliging hanteren om hun panden te beveiligen, mogen daarbij ook de openbare weg en gebouwen en terreinen van anderen in beeld brengen als dat onvermijdelijk is en noodzakelijk voor het beveiligen van het eigen pand. De ondernemers moeten het gebruik van de camera’s wel kenbaar maken.

Ministers Ter Horst (BZK) en Hirsch Ballin (Justitie) schrijven dit in een brief aan de Tweede Kamer. Ze zijn tot dit besluit gekomen na overleg met het College bescherming persoonsgegevens (Cbp). Ondernemers moeten van geval tot geval afwegen of het in beeld brengen van de openbare weg onvermijdelijk en noodzakelijk is. Of een ondernemer in een concreet geval de juiste afweging heeft gemaakt, beoordeelt het Cbp en uiteindelijk de rechter.

Camerabeveiliging van overheid

Naast het gebruik van eigen, particuliere camera’s, kunnen ondernemers ook aan gemeenten vragen om met overheidscamera’s de openbare orde en veiligheid te handhaven. In dat geval kan de openbare ruimte gewoon in beeld worden gebracht.

Contact en vragen:

[[form id=’1371′]]

Over de schrijver
Specialist in beveiliging. Kan er uren over vertellen. Passie voor de beveiligingstechniek. Maakt het simpel.
Reactie plaatsen