Vaker overval op ouderen en supermarkten
29 november 2012 
in Nieuws
0 min. leestijd

Vaker overval op ouderen en supermarkten

Toename overval op ouderen en op supermarkten

Overvallers hebben het steeds vaker gemunt op ouderen en supermarkten. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid bekendgemaakt in het programma Nieuwsuur Politiek.

In de afgelopen tien maanden steeg het aantal overvallen op woningen van ouderen van 128 naar 152. Ook supermarkten waren dit jaar vaker het doelwit van overvallers: van 126 winkels vorig jaar naar 150 tot november dit jaar.

Ook goed nieuws
Opstelten kwam ook met goed nieuws over misdaadbestrijding: in de afgelopen twee jaar is het totaal aantal overvallen gedaald met 30 procent. Vooral juweliers en waardetransporten profiteren van verscherpte veiligheidsmaatregelen. Zo is het aantal juweliers dat in de eerste tien maanden van 2012 overvallen werd, gedaald met 43 procent.

Dit jaar is tot dusver het aantal overvallen op waardetransporten gehalveerd.

Opstelten zei ook dat hij eenvoudige strafzaken zoals winkeldiefstal, vernieling en overval veel vaker snel wil afhandelen. Met die zogenoemde ZSM-aanpak zijn in de eerste helft van dit jaar al 32.000 zaken afgedaan. Die afhandeling gebeurt door de officier van justitie, zonder tussenkomst van een rechter.

Aanpak
Volgend jaar wordt die snelle aanpak landelijk ingevoerd. De minister wil dat in 2015 tweederde van alle eenvoudige strafzaken binnen vier weken wordt afgehandeld.

Contact en vragen:

[[form id=’1371′]]

Over de schrijver
Specialist in beveiliging. Kan er uren over vertellen. Passie voor de beveiligingstechniek. Maakt het simpel.
Reactie plaatsen