Bereiken camera's hun doel?
02 mei 2014 
2 min. leestijd

Bereiken camera's hun doel?

Zien, begrijpen, geloven

Je ziet vaak camerabeelden bij Opsporing Verzocht of op YouTube van bijvoorbeeld misdadigers die een overval plegen, of  jongeren die elkaar te lijf gaan. Vervolgens komen er zoveel reacties binnen dat de politie de daders op het spoor komt. Schokkend, maar ook hoopgevend. Niemand kan het nog ontkennen, de camera’s hebben hun doel bereikt!

Of het écht het doel heeft bereikt…

Bereiken camera's hun doel?

“Als het gaat om de mogelijke preventieve werking, is dit geen succesverhaal, want die jongens hebben zich niets van de camera’s aangetrokken”, zegt Sander Flight, onderzoeker en adviseur op het gebied van veiligheid en criminaliteit. En zelfs voor de reguliere opsporing waren de camerabeelden niet genoeg. De politie heeft de daders niet herkend, de namen en adresgegevens kwamen pas binnen nadat de beelden waren vertoond op televisie en internet.

 

 

Veel van dit soort incidenten vinden plaats onder het oog van camera’s. De reden dat de daders zich zo weinig van de camera’s aantrekken, is dat ze de beelden eerst moeten zien voordat er van zo’n camera een preventieve werking uitgaat. Ten slotte moet je ook nog geloven dat er achter die camera wekelijk een mens zit die jou in de gaten houdt.

 

Bereiken camera's hun doel?

 

 

Zien, begrijpen, geloven. Helaas, de meeste bewakingscamera’s bereiken niet eens stap 1: Ze worden niet gezien. Voor een preventief effect adviseert Flight daarom camera’s op te hangen met opvallende kenmerken. Felgekleurd of met een rood lampje ernaast, of met een “confrontatiemonitor” waarbij ze zichzelf zien.

 

Bewakingscamera’s en onze ervaringen

Veel talrijker zijn de bewakingscamera’s, voor de toezicht van woningen en bedrijven.Doel van camera's
Deze zijn bedoeld voor preventie, maar vooral om de opgenomen beelden achteraf door te geven aan de  politie. “Als criminelen willen inbreken in een loods of bedrijventerrein, moeten ze risico’s nemen”. Zodra het inbraak detectie systeem een meervoudig alarm-doorgeeft, wordt de politie direct gewaarschuwd. Deze is dan ook zeer snel ter plaatse. Het is verbluffend wat bewakingscamera beelden doen als deze getoond worden, er is bijna altijd wel iemand wie de daders herkend. Wij worden bijna dagelijks gevraagd Bewakingscamera beelden veilig te-stellen. De agenten staan er vaak al bij- en geven meteen reacties zoals:  “is dat niet”, “hebben we toch eerder gezien”, “deze kennen we” kortom leiden vaak meteen in een richting waar diverse opsporing kanalen kostbare informatie uit kunnen halen.

Hiervoor gelden wel een paar voorwaarden. Als eerste, uw inbraakdetectie systeem moet gecertificeerd en degelijk onderhouden zijn. Als tweede de camerabeelden moeten na een inbraak-alarm snel kunnen worden bekeken, ook moeten er personen zijn welke de beelden  kunnen overhandigen, de wijkagent en of recherche kunnen veel meer zien aan de camerabeelden, dan wij kunnen vermoeden. De politie weet redelijk goed wat er gaande is- en zien vaak dezelfde daders of groepen daders terugkeren. Als dieven dat doorkrijgen is inbraakdetectie erg waardevol geworden, de investering is dan het geld meer dan dubbel waard!

Unieke Service voor onze relaties.

Als de politie te kennen geeft dat zij de daders compleet niet herkennen, dan bieden wij voor onze relaties extra advies en hulp om zelf allerlei kanalen aan te boren , waarmee de opsporing in een stroom versnelling zal gaan.

Vraag onze specialisten

 Advies of vragen hierover, neem gerust Contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder.

Contact en vragen:

[[form id=’1371′]]

 

 

Over de schrijver
Specialist in beveiliging. Kan er uren over vertellen. Passie voor de beveiligingstechniek. Maakt het simpel.
Reactie plaatsen