Koolmonoxidevergiftiging (CO) is levensbedreigend. Het probleem blijkt groter dan gedacht… De brandweer is begin deze maand een landelijke campagne begonnen voor deze stille sluipmoordenaar CO. Hoeveel risico loop jij?
Hoe kan ik koolmonoxide herkennen?
Koolmonoxide is onzichtbaar. Het valt niet te zien, niet te ruiken en ook niet te proeven. Maar hoe kan ik het dan herkennen? Heb je last van hoofdpijn, slaperigheid of heb je minder concentratievermogen? Trek dan op tijd aan de bel! Dit zijn verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging. Ook misselijkheid, overgeven en buiten bewustzijn raken.
Open deuren en ramen voor ventilatie en waarschuw direct de brandweer!
Hoe ontstaat koolmonoxide?
Koolmonoxide is een vermindering van het zuurstofgehalte in de omgevingslucht. Dit kan ontstaan door een slechte verbranding bij geisers, gaskachels, kolenkachels, gasfornuizen maar ook bij nieuwe cv-ketels. Bijna de helft van de nieuwe cv-ketels blijkt de oorzaak te zijn van ongevallen! Wanneer er heel veel koolmonoxide vrij komt kunnen mensen zelfs overlijden! Dus wees alert!
Hoe kan ik koolmonoxidevergiftiging voorkomen?
- Bij vermoeden van koolmonoxidevergiftiging bel de brandweer en de arts.
- Zorg voor koolmonoxide-melders in huis.
- Laat de schoorsteen één keer per jaar vegen.
- Laat de geiser, kachel, cv-installatie jaarlijks controleren door een erkend installateur.
- Zorg voor voldoende ventilatie in huis.
Plaats vandaag nog een koolmonoxide melder
Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, is het plaatsen van een koolmonoxide-melder een echte aanrader! Koolmonoxide stijgt niet. Plaats de koolmonoxide-melder daarom 1,5 meter van de vloer en waar de ventilatie slecht is. Houd de ruimte rondom de melder vrij. Zorg dat het ook stofvrij blijft. Het is erg belangrijk om alert te blijven!
Gratis advies?
Wilt u gratis advies en meer informatie over koolmonoxide vergiftiging? Neem contact met ons op, onze experts staan voor je klaar!
Contact en vragen:
[[form id=’1371′]]