Wat is een Passief InfraRood (PIR)?

Wat is een Passief InfraRood (PIR)?

Wat is een passief infrarood precies?

De Passief Infrarood, afkorting PIR, inbraakdetectie detectoren zijn tot nog toe de meest gebruikte passieve detectoren. De detector noemt men 'passief' omdat deze alleen infrarood (warmte) signalen ontvangt en geen signalen uitzendt, Hoe werkt een passief infraroodzoals bijvoorbeeld de ultrasoon detector en radar detector. Bij passief infrarood detectie is een persoon de zender en de PIR de ontvanger. Een PIR detecteert beweging zodra er beweging door zijn detectie veld loopt. Dit kan doordat zijn werkingsgebied in zones is verdeeld. Een object dat in twee of meer zones wordt gedetecteerd, veroorzaakt een alarm. Met een alarm signaal kun je doen wat je wilt natuurlijk, denk maar eens aan het schakelen van verlichting. Een PIR wordt nu erg breed toegepast.

Betrouwbaarheid

Na de uitvinding van de PIR door de firma Guardall is deze goed doorontwikkeld tot een uiterst betrouwbare detector. Indien de PIR vakkundig geprojecteerd en geïnstalleerd is, zal deze geen loze meldingen meer geven. Wij van EuropeSecurity accepteren maar één loze melding per jaar, van een geheel inbraakdetectie systeem met meerdere detectoren. Uitvoeringen  Een standaard PIR detector heeft een bereik van 90 graden opening en 15 meter diepte. Veelal wordt ook een longbeam detector gebruikt, deze kan tot 60 meter ver weg nog betrouwbaar detecteren. Ook is er een gordijn detector, deze detecteert een smal gebied. Wordt toegepast in situaties waar de standaard PIR te veel zal detecteren. Verder is een spannende toepassing is de 360plafonddetector. Al deze uitvoeringen zijn verkrijgbaar in standaard, diervriendelijk en met Anti Maskeer functie voor de hogere risico klassen. Ook zijn deze in binnen en buiten uitvoeringen beschikbaar. Fresnel lens of spiegeloptiek? Bij Fresnel wordt de warmte geprojecteerd met de optische techniek bekend van vuurtorens. Bij spiegel optiek, de naam zegt het al, wordt de warmte door een spiegel geprojecteerd.Hoe werkt een PIR passief infrarood met fresnel optiek In de beveiligingsindustrie lopen hier de meningen uiteen. Met de huidige stand van technische vooruitgang maakt het niet meer uit welke er toegepast wordt. De technische kennis maakt hier het onderscheid. Montage  De beste montagehoogte voor een PIR is tussen de 1,80 en 2,40 m boven de vloer en bij voorkeur in een hoek van de ruimte. PIR's moet men zo projecteren en installeren, dat de indringer zich door het veld van de PIR moet begeven. Verder zijn er meer zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Denk dat het onverantwoord is om hier meer over te schrijven.   Voordelen Passief infrarood detectoren zijn meestal eenvoudig te installeren maar vragen wel projectering inzicht. Het stroomverbruik ligt laag (gemiddeld 30 mA). Er is geen limiet voor het aantal toe te passen detectoren in een ruimte. Rammelen, trillen, etc. hebben geen effect, omdat hierdoor het infrarood beeld in de ruimte niet wijzigt. Recent ontwikkelde detectoren hebben een zeer hoge betrouwbaarheid door het gebruik van speciale infraroodsensoren. Hete, koude of wervelende luchtstromingen zullen de detector niet beinvloeden, alhoewel enige voorzorg geen kwaad kan. Sommige detectoren zijn tevens uitgerust met een voorziening die de afdekking "Anti-passief infrarood PIR GuardallMasking" signaleert. De levensduur van een PIR is erg lang, met goed onderhoud is tientallen jaren.

 Nadelen
Aangezien PIR's gevoelig zijn voor veranderingen van infrarood energie in de zones geldt, dat hoe groter het verschil in temperatuur is tussen beveiligde ruimte en indringer, hoe beter de werking is. Kunnen gevoelig zijn voor koude tocht stromen, denk aan de brievenbus. Nog nieuwsgierig naar meer informatie? Vraag ons team van specialisten of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Meer over infrarood en beveiliging
Zoals complete inbraakdetectie systemen etc etc.

Reactie plaatsen