Risico's aan schakelen alarmsysteem met app
29 november 2018 
2 min. leestijd

Risico's aan schakelen alarmsysteem met app

Naar aanleiding van een mail van de Meldkamer SMC over de risico’s van het schakelen van het alarmsysteem met de app, dit bericht.

Wij voelen ons verplicht u deze risico’s te delen en hierover te informeren. De mail informatie is hieronder in dit bericht te vinden.

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van apps op de telefoon om het alarmsysteem te bedienen en overzicht te krijgen van wat er gaande is.
Dit mag alleen bij de standaard risico klasse’s gebruikt worden, het is een handig hulp middel, maar ook niet meer dan dat.
Wij moeten er met elkaar voor waken dat de app niet de overhand neemt aan het schakelen van alarmsystemen. De geheime pincode op uw bediendeel is altijd de enige 100% veilige methode.

Meerdere nadelen, naast de voordelenRisico's aan schakelen alarmsysteem met app

Wij weten nu uit ervaring dat er ook meerdere nadelen op de app zitten. In eerste instantie lijkt het super handig, echter komt het te vaak voor dat mensen van mobiele telefoon wisselen, dat er updates zijn, nieuwe routers komen, nieuwe providers krijgen, etc etc. Elk van deze wijziging kan tot gevolg hebben dat een app niet meer functioneert. We zien dit vaak gebeuren bij alarm systemen maar ook bij camerabewaking systemen

Indien een app niet meer functioneert zal deze vaak opnieuw geactiveerd moeten worden, daarna moet de gebruikersnaam, wachtwoord en pincode ingevoerd worden. Wij zien in de praktijk dat de meeste mensen deze code structuur niet kunnen onthouden of goed en veilig gedocumenteerd hebben. Met als gevolg dat we gebeld worden om de app samen met u opnieuw te installeren of activeren. In 95% van de gevallen moet er dus een gebruiker in de basis software van uw systeem op locatie geprogrammeerd worden.
Dit betekend vaak extra kosten zoals voorrij kosten en service werkuren, deze kosten zijn tegenwoordig best wel pittig.

Denk dat de voordelen van een app wel duidelijk zijn natuurlijk. Blijf alert op app gebruik en check altijd of je wel goed bezig bent. Vraag onze monteurs bij hun bezoek naar meer informatie hierover.

\\Kortom, bezint eer ge begint//

\\Better safe than Sorry//

risicos-aan-schakelen-alarmsysteem-met-app

Bericht van SMC meldkamer

Er zijn diverse alarmpanelen die de klant met een app op afstand kan bedienen. Voor de klant is dit een handige feature. Toch kleven er ook risico’s aan het schakelen met een app.

Interpretatiefouten

Wanneer een klant zijn alarmsysteem met een app op afstand uitschakelt, ziet de centralist in het alarmverwerkingsprogramma alleen een uitschakeling. Hij kan niet zien of dit ter plaatste of via een app gebeurt. Hierdoor lijkt het of er een bevoegd persoon in het pand aanwezig is die het alarmsysteem bedient. Dit kan leiden tot interpretatiefouten met alle gevolgen van dien.

Daadwerkelijk alarm

Er is nog een reden om voorzichtig met het schakelen via een app om te springen. Mocht er in geval van alarm werkelijk een inbraak gaande zijn en het alarm wordt te snel uitgeschakeld, bijvoorbeeld omdat de gebruiker denkt dat het loos alarm is, dan mist de alarmcentrale hierdoor eventuele volgzones. Geen volgzones betekent geen politie-inzet. Hierdoor gaat er kostbare tijd verloren en wordt de pakkans van een dader aanzienlijk verkleind.

Wij adviseren u om uw klanten die gebruik maken van een app op deze risico’s te wijzen.

Tot slot danken wij u voor het lezen van dit bericht en doe er uw voordeel mee.

Persoonlijk advies op maat? Maak geheel vrijblijvend een afspraak met onze experts!

Contact en vragen:

[[form id=’1371′]]

Over de schrijver
Specialist in beveiliging. Kan er uren over vertellen. Passie voor de beveiligingstechniek. Maakt het simpel.
floris
Door

floris

op 24 Dec 2020

Dit is een aanrader voor veel mensen om te lezen. Ik nam juist aan dat een alarmsysteem met een app super veilig is. Deze blog heeft mij op andere ideetjes gebracht. Ik vermoed dat veel mensen dit niet weten. Goed initiatief om deze informatie met lezers te delen. Ga zo door!

Reactie plaatsen